Tak Mahu Ulas Panjang Responds Amar Asyraf Pada Pendedahan Ellika

Poligami adalah isu yang mudah menjadi topik perbincangan dalam masyarakat kita sama ada secara serius atau sekadar untuk berjenaka.

Hukum poligami dalam Islam adalah harus. Dalam al-Quran, Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka, maka berkahwinlah (dengan) sesiapa yang baik daripada perempuan-perempuan yang (lain) dua, tiga atau empat.” (Surah an-Nisa’, ayat 3)

Namun, hukum berpoligami berubah menjadi makruh apabila ia dilakukan hanya untuk berseronok, sedangkan suami ragu akan kemampuan dirinya untuk berlaku adil terhadap isteri-isterinya.

Ini kerana poligami itu bukan kerana keperluan dan boleh jadi kesan perkahwinan itu memberi kemudaratan kepada isteri-isterinya disebabkan tidak mampu berlaku adil terhadap mereka.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kamu kepada perkara yang tidak meragukan kamu.” (Hadis riwayat Tirmizi)

Sebelum ini, beberapa portal hiburan melaporkan mengenai pendedahan seorang wanita yang mengakui mempunyai hubungan sulit dengan pelakon terkenal sejak September tahun lalu.

Menerusi pendedahan itu, Ellika berkongsi kronologi cinta mereka bersama beberapa keping foto dan video mesra yang dirakam pada tahun lalu.

Namun, pelakon dan pengarah Amar Asyraf mengulas d4kwaan yang dihebahkan pelakon dan penggiat teater, Ellika Azman.

“Kalau benarlah seperti apa yang didakwa mengapa isteri masih lagi setia dan berada di sisi saya?,” katanya

Ellika sebelum itu di 1nstagram miliknya mendedahkan dia dan Amar merancang untuk berkahwin minggu depan tetapi membatalkan kerana baru mengetahui aktor itu sudah beristeri dua.

“Kami memang berkawan rapat, malah isteri juga tahu mengenai perkara itu. Cuma saya tidak bercadang untuk memberikan k0men lanjut kerana mahu menjaga 4ibnya,” katanya.

Amar berkata, b0honglah kalau dia menegaskan tidak mengenali Ellika, tambahan pula mereka pernah bergandingan dalam teater Puteri Saadong. Katanya, kalau benar begitu buruk sikapnya sehingga menganiaya banyak wanita termasuk isteri sendiri, mengapa isterinya tetap melayaninya dengan baik.

“Bukan isteri tetapi keluarga juga turut ada di belakang saat saya sedang di4ibkan oleh dia. Cukuplah apa yang berlaku antara saya dengan dia. Biar antara kami, isteri dan keluarga saja tahu, tidak perlulah untuk dipukvl canang kepada umum,” katanya.

Menurutnya, apa juga perkara yang berlaku membabitkan dirinya dan Ellika, isterinya Arna Salleh tahu akan kedudukan sebenar.

Menyentuh mengenai d4kwaan dia sudah bernikah satu lagi, pelakon utama Tanah Kubvr itu menegaskan dia tidak mahu memberikan k0men mengenainya kerana bimbang ia akan memanjangkan lagi isu yang cuba ditimbulkan Ellika.

“Sekali gus kenyataan itu akan dimanipulasi sehingga mengaitkan banyak pihak dan memberi kesan pada hubungan baik antara ahli keluarga saya,” katanya

Sumber hmetro , mstar

Diharuskan berpoligami dalam Islam untuk menjaga kepentingan semua pihak. Jika kepentingan itu tidak dapat dijaga dengan baik, berpoligami ketika itu adalah berdosa. Namun begitu, kupasan berkenaan tanggungjawab suami berpoligami tidak akan memberi penyelesaian jika suami tidak berlaku adil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*