Bank Negara Malaysia Akhrnya Tampil Berltahu Pasal M0ratorium Selpas Ada Cdangan 12Bulan

Institusi perbankan di negara ini masih menyediakan pelan b.antuan bayaran balik pinjaman bagi membantu pelanggan yang terkesan dengan penularan C0VID 19.

Ia juga termasuk m.oratorium pinjaman yang diberikan kepada peminjam yang keh.ilangan pekerjaan atau mengalami pengurangan pendapatan, demikian kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Justeru, bank pusat menasihatkan peminjam yang menghadapi kes.ukaran dalam membayar balik pinjaman mereka supaya menghubungi bank masing-masing untuk berbincang dan mendapatkan pakej b.antuan yang bersesuaian dengan keadaan kewangan mereka.

Ia berkata, sehingga 26 Mac 2021, institusi perbankan memproses 1.6 j.uta permohonan b.antuan bayaran balik pinjaman, dengan kadar kelulusan 95 peratus.

“Untuk makluman, rekod Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) peminjam tidak akan terj.ejas dengan b.antuan yang diperoleh sepanjang tahun ini.

“Oleh itu, bagi peminjam yang menghadapi kes.ukaran, tidak perlu khuatir dan boleh terus menghubungi bank untuk berbincang mengenai pilihan yang dapat membantu mereka menguruskan h.utang,” kata BNM.

Bank pusat itu berkata demikian bagi mengulas cadangan Majlis T.indakan Ekonomi Melayu Bersatu Berhad (MTEM) yang meminta kerajaan mempertimbangkan m.oratorium secara bersasar selama 12 bulan mengikut k.riteria ditetapkan.

Felo Kanan MTEM, Ahmad Yazid Othman dilaporkan berkata, m.oratorium itu perlu terhad kepada nilai pinjaman untuk kenderaan berharga RM 150,000 ke bawah, nilai hartanah bernilai RM 1.5 j.uta ke bawah dan semua pinjaman bawah RM 100,000 tanpa kenaikan kadar faedah.

Beliau berkata, m.oratorium itu perlu dibuat jika kerajaan tidak dapat melaksanakan m.oratorium enam bulan bermula Jun sehingga September 2021 membabitkan semua jenis pinjaman perbankan, peminjam wang berlesen, pinjaman kredit termasuk kad kredit.

Sementara itu, BNM berkata, Agensi K.aunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan pihaknya juga membantu ramai peminjam menguruskan h.utang mereka serta membuat t.indakan susulan dengan bank peminjam.

Ia berkata, peminjam juga boleh mendapatkan khidmat n.asihat atau bantuan lanjut melalui pelbagai saluran yang disediakan, termasuk BNMTELELINK dan AKPK.

Dalam pada itu, bank utama di negara ini, Maybank dan CIMB Group baru-baru ini mengesahkan komitmen mereka dengan menyediakan bantuan pembayaran balik pinjaman kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan individu yang terkesan pelaksanaan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Sementara itu, Moody’s Investors Service dalam laporan an.alisisnya berkata, bank di Malaysia mempunyai kecairan yang kukuh dengan nisbah liputan kecairan sebanyak 147 peratus setakat Februari 2021, kekal tinggi melebihi keperluan m.inimum 100 peratus.

Gabenor Bank Jawab Permintaan Sebelum Ini

Katanya, bank di Malaysia dengan unjuran stabil A3 menerima manfaat daripada ekonomi yang pelbagai dan berdaya saing dengan sumber asli yang banyak.

Kredit : BHOnline

Jom Like Page Kami Juga Di Warung Kekayu

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Kerana support kami! Thank You!

PERHATIAN:
Pihak admin tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau segala komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian terima kasih.

Anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah iniyang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*