Dato Aliff buat video untuk rakyat Pal3stln, sekali Bonda Rozita masuk komen

Sekarang ini, bum1 Pal3stin sedang d1uji dengan ser4ngan-ser4ngan daripada pihak tenter4 zi0.nis Isra3l.

Kekej4m4n Isra3l bukan lagi sesuatu yang rahs1a. Membvnuh demi merampas tanah milik Pal3stin, Israel tidak diiktiraf sebagai sebuah negara kerana secara jelasnya mereka melangg4r und4ng-und4ng antarabangsa sejak berpuluh tahun lalu.

Rata-rata masyrakat dunia menyatakan solidariti menyokong Pal3stine. Malaysia antara negara yang lantang dalam perkara ini sejak berpuluh-pluh tahun. Pelbagai cara digunakan oleh rakyat Malaysia dalam menyatakan b4ntahan mereka terhadap Isra3al

Dato Aliff Syukir tampi dengan video menyokong perjuangan Palestin3, namun apa yang mencuri tumpuan, Bonda Rozita telah bertindak menegur anak kesayangannya itu kerana salah ejaan negara Pales.tine. Selain itu, Bonda Rozita juga memberi am4ran kepada Dato Aliff supaya jangan cuba buat lagu kerana rakyat Pale.stine sekarang ini tengah bersedih.

“Eja Palestin.e pun salah – nak juga joget2 arab – tarik je serban ko tu – yakin je ko kan – Mak naik hantu ko susah nanti – tak caya ko ni tup tup org sedih Pale.stine ko buat lagu pulak nanti – ko jangan ya – bab ni terang2 Mak sesah ko ..!!” komen Bonda Rozita di posting Aliff Syukri

Dalam pada itu, bendera Pales.tine yang digunakan Dato Aliff juga didapati salah kerana bendera tersebut ialah negara Sudan. Berikut info yang betul mengenai bendera negara-negara yang di kongsi oleh Amin Idris

“Just nak bagitau, yang mana bendera Pale.stin dan yang mana bendera Sudan sebab ramai yang tertukar. It’s ok tersilap, dari situ kita belajar. Semangat tu ada dah, kita seiring dengan ilmu dan kefahaman”

Dah berul4t, bus.uk takkan nak bagi orang? – Aliff Syukri

Dalam perkembangan lain Dato Aliff Meluahkan rasa kecewa dek pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) baru-baru ini, usahawan dan selebriti popular, Datuk Aliff Syukri terpaksa menanggung rugi ribuan ringgit lantaran persiapan jamuan raya yang ‘terbengkalai’.

Katanya, daging lembu dan kambing yang ditempah untuk jamuan raya bersama pekerjanya habis rosak dan terpaksa dibuang sahaja kerana tiada siapa untuk dijamu sempena hari raya.

“Daging-daging itu semua ada yang saya buang sahaja. Dah berulat, busuk takkan nak bagi orang makan. Nak buat macam mana. Kita sebagai rakyat ikut sahaja arahan kerajaan.

“Sedih memang sedih, yalah niat hendak sedekah, buat jamuan untuk pekerja akhirnya begini pula jadi. Rugi memang rugi tetapi nak buat apa lagi kan? Reda sahajalah,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Sebelum ini, Aliff pernah meluahkan kekecewaannya di Instagramnya lantaran PKP 3.0 kerana sudah membuat persiapan awal dalam perancangannya untuk menjamu tetamu.

Menurut selebriti media sosial itu, dia sudah menempah seekor lembu dan lima ekor kambing untuk menjamu pekerjanya terutama golongan bujang yang tidak dapat pulang beraya di kampung.

Isu Pale.stin: Malaysia sokong ‘Penyelesaian Dua Negara’

PUTRAJAYA – [DIKEMAS KINI] Malaysia menyokong penyelesaian yang adil dan saksama melalui Penyelesaian Dua Negara atau Two-State Solution berdasarkan garis sempadan sebelum tahun 1967, dengan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Pal.estin sebagai satu-satunya jalan penyelesaian terhadap k0nflik Pale.stin-Isr4el.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Malaysia akan terus menyokong segala usaha demi mencapai penyelesaian adil dan berkekalan, khususnya menerusi rundingan melibatkan pihak-pihak berkaitan berdasarkan kepada undang-undang antarabangsa serta resolusi-resolusi PBB yang berkaitan.

“Malaysia akan terus memberikan sumbangan secara dua hala kepada Pale.stin selain sumbangan kepada badan-badan antarabangsa,” katanya dalam perutusan khas disiarkan secara langsung di laman Facebook Perdana Menteri pada Sabtu.

Dalam pada itu, Perdana Menteri berkata, melalui Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Pale.stin(AAKRP) seliaan Kementerian Luar Negeri, Malaysia telah menyumbang sebanyak AS$10,000 kepada Masjid Al-Aqsa pada tahun 2020 dan sumbangan tersebut telah disalurkan kepada Kementerian Awqaf, J0rdan.

Selain itu, beliau berkata, bagi membantu kerajaan Pal.estin membendung w4bak pand3mik C0vid-19, kerajaan Malaysia turut menghulurkan b4ntuan kepada Pal.estin dalam bentuk barangan perub4tan, iaitu 1 juta pelitup muka, 500,000 pelindung muka (face shields) dan 500,000 sarung tangan getah.

“Sumbangan tersebut telah dihantar menerusi pesawat sewaan khas ke Amman, Jordan pada 10 Mei 2020,” katanya.

Perdana Menteri memaklumkan, bagi tahun 2020 juga Malaysia telah menyumbang sebanyak AS$120,000 kepada United Nations Relief and Works Agency in the Near East (UNRWA) bagi menampung kos operasi dan programnya bagi tahun tersebut.

Menurutnya, Malaysia telah memberikan sokongan yang padu serta sumbangan kepada UNRWA secara konsisten sejak tahun 1978 dan sejak tahun 2015, Malaysia telah menyumbang sebanyak AS$600,000 kepada UNRWA.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih dan mengalu-alukan keprih4tinan badan-badan bukan kerajaan (NGO) di Malaysia serta rakyat Malaysia yang sentiasa memb4ntu rakyat Pal3stin,” katanya.

Beliau turut menyeru rakyat Malaysia agar memberikan sumbangan kepada rakyat Pal3stin menerusi tabung-tabung sah yang diwujudkan untuk tujuan tersebut dan segala usaha dan sumbangan semua amatlah bermakna bagi rakyat P4l3s.tin.

“Marilah kita semua mendoakan kesejahteraan rakyat Palestin yang kini sedang ditind4s dan diz4limi oleh rejim Isr.4el.

“Semoga rakyat Pal3stin akan mendapat perlindungan daripada kez4liman r3jim Isr4el dan pencer0bohan h4ram Isr.4el ke atas bumi Pal.estin segera ber4khir,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*